Защо децата също имат нужда от слънчеви очила?

Децата се нуждаят от предпазване на очите от слънчевите лъчи, също както възрастните, дори в по-голяма степен. Те прекарват много време в игри навън, където са изложени на директна слънчева светлина. От изключително значение за децата е слънчевите очила да блокират 100% вредните UV лъчи.

Много експерти в областта на офталмологията твърдят, че 80% от излагането на очите на UV лъчи се получават във възрастта до 18 г.

Детските очи са много по-чувствителни към UV и HEV светлината поради понижената филтрация на високоенергийните лъчи от вътреочната леща. Това е особено присъщо за малките деца, именно за това е важно децата да бъдат приучени да носят слънчеви очила веднага щом започнат да играят навън.

Хубавото при слънчевите очила в наши дни е, че вече има голямо разнообразие от продукти за деца, подходящи модели за всички вкусове. Дизайнът е създаден така, че да се харесва на децата и те с радост и желание да носят очилата с тъмни стъкла, които родителите са закупили. Материалите, от които са направени очилата, са еластични, хипоалергични и в повечето случаи устойчиви на счупване.
За предпочитане е детските очила да са с органични стъкла, които блокират 100% от UV лъчите и са издръжливи на случайни удари.

 

Какви очила да изберем?

За по-малките (до 6 год.) все още „властват” шарените, пластмасови рамки с ярки цветове и образи на герои от комиксите.
Най-прогресивният дизайн за слънчеви очила за деца (възрастовата група от 6 до 12 г.) е копие на дизайна при очилата за възрастни, тъй като малчуганите много обичат да подражават на „големите”.
Овални, кръгли, правоъгълни, тип котешки очи, или геометрични форми са на мода сега, а хитовите цветове са зелено, синьо, тюркоаз и черно. Много бързо се налагат и спорните слънчеви очила за деца, които изглеждат, като маска за очите. Те са функционални, удобни, модерни и много търсени.

 

Къде да ги открием?

Най-подходящото място са оптичните магазини със специализирани щандове за детски продукти. Там разнообразието е наистина голямо, има обучен персонал, който да предложи специализирана информация и грижа за децата. Консултантите отделят време на децата, за да им обяснят за ползите от слънчевите очила и как да се грижат за тях.
Избягвайте да купувате очила с неизвестен произход и от сергии. Много от тях се произвеждат от материали без компоненти блокиращи UV радиацията и със съмнителни оптични качества. Често вместо да предпазят такива очила могат да увредят зрението на малчуганите.

 

Не забравяйте аксесоарите!

В специализираният оптичен магазин  се предоставят кърпички и специален разтвор за почистване, твърд калъф (за да постави детето в него своите очила когато не ги използва) и връзка за очила, която помага да не се губят очилата. Много популярни напоследък са и специалните ластични връзки, които задържат очилата на мястото им при активно движение.

 

Защитата срещу UV лъчите е изключително  важна за децата. Всички детски слънчеви очила задължително се произвеждат със 100 % UV защита до 360 nm от спектъра на светлината. За пo-голяма защита на очите могат да се изберат очила с по-голям процент на затъмнение и със 100 % UV защита до 400 nm. При всички случаи важно е очилата да се закупят от оптичен магазин, където има уред за тестване степента на защита от UV лъчи.
Слънчевите очила с поляризиращ ефект премахват отблясъците от гладки повърхности – водни басейни, заснежени склонове, асфалт и др. Добре е на децата да се осигурят очила за планина или море с поляризиращи стъкла, гледането през които е изключително комфортно. Тези стъкла имат и най-висока степен на UV защита.

 

Топ тенденциите при очилата за деца са:

  1. Дизайн, който повтаря този при очилата за възрастни.
  2. Пластмасови рамки в наситен цвят.
  3. Спортни очила, отново повтарящи модата при възрастните.
  4. Тъмни, поляризиращи стъкла за места със силно слънчево излъчване като море и планина. Тези стъкла осигуряват оптимална защита.
  5. Дизайн като на анимационните герои, или очила с изписани имена и лого на герои от комикси.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *