Back to school – как да се погрижим за здравето на очите на децата

Лятната ваканция е към своя край и започва трепетната подготовка за предстоящата учебна година. Наред с набавянето на учебните материали, е необходимо да се погрижим за доброто зрение на децата. Превенцията е от ключово значение, затова  е добре да посещават поне веднъж годишно офталмолог или оптометрист. Ако все още не сте го направили, сега е момента.

 

 

Очите на децата в училищна възраст са подложени на редица предизвикателства в ежедневието – четене и подготовка на уроците, както и често използване на дигитални устройства, особено през последните години, когато се наложи онлайн обучението. Затова е необходимо родителите периодично да наблюдават и проверяват дали децата:

  • Виждат ясно обектите наблизо и в далечината и не губят фокус, превключвайки между тях.
  • Разпознават букви и думи и разбират и запомнят това, което четат.
  • Използват двете очи заедно, за да преценят разстоянието, дълбочината и скоростта.
  • Поддържат добра координация между окото и ръката при изпълнение на обичайни задачи като писане, хващане на топка и др.

Според последни прочувания 60% от късогледството (миопията) се развива в училищна възраст, с най-голямо нарастване от 6 до 16 години. Данните към момента сочат, че 30% от населението в световен мащаб е с този проблем. Очите на децата се развиват постепенно и трябва да се следи за евентуална поява на някои предупредителни знаци за наличие на заболявания:

  • Често мигане и търкане на очите
  • Често главоболие
  • Двойно виждане
  • Накланяне на главата на една страна
  • Четене от много близко разстояние

Очните специалисти съветват малчуганите да не прекарват повече от 3 часа на ден в забавления с таблети и смартфони, както и четене на книги и подготвяне на домашни за училище. Важни са също правилната стойка пред компютъра, както и почивката на очите на всеки 20 минути.

Доказано е, че недостатъчното или свръх коригираното зрение (носене на неподходящи очила или липса на очила, когато те са необходими) предизвиква появата и ускорява прогресията на късогледството.

Остават броени дни до 15-ти септември. Проверете зрението на децата си и при необходимост изберете подходящи за възрастта им диоптрични очила. През септември вериги оптики Grand Optics и Joy Optics предлагат отстъпки от -50% за диоптрични стъкла и до -40% за диоптрични рамки при пазаруване в магазините в цялата страна, както и онлайн на shop.grandoptics.bgСлънчевите очила също са задължителен аксесоар за децата през цялата година, а този месец могат да се закупят с намаление до -60%  и подарък още -10% EXTRA отстъпка за 1 брой очила и -20% EXTRA за 2 броя.

Back to school – готови за забавления и нови приключения!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *