Слънчевите лъчи и детските очи

Всички очакваме с нетърпение предстоящия летен сезон. С появата на първите летни слънчеви лъчи, родителите започваме подготовката за него – подходящи дрешки и обувки за горещите дни, сенници и чадърчета за мъниците в детски колички, шапки, задължителните слънцезащитни кремчета за тялото… не забрявяме ли нещо изключително важно? А кой ще се погрижи за чувствителните и незащитени детски очи?!

Очите на децата са силно чувствителни към слънчевата радиация. Те се нуждаят от защита много повече от възрастните, тъй като вътреочната леща все още няма способността да филтрира UV лъчите. Ултравиолетовите лъчи могат да причинят сериозни увреждания както на самите очи, така и на околоочните повърхности.  Също така прякото излагане на слънчева светлина може да доведе до т.нар. „слънчева алергия“, чиито симптоми можем да пропуснем при по-малките деца поради невъзможността им да споделят.

Всички тези усложнения можем да избегнем като възпитаме у децата си навика да носят слънчеви очила целогодишно. Да, през летния сезон времето прекарано в игри навън е в пъти повече от зимния период, но слънчевата радиация е не по-малка през студените месеци. Счита се, че отражението на UV лъчите от сняг е с около 50% по-голямо от това от пясък, вода или тревни площи.

При избора на подходящи слънчеви очила за нашите деца, трябва да сме също толкова прецизни, колкото когато избираме такива за себе си и да не правим компромис с качеството и да се подвеждаме по закачливи и в интересни форми модели с неясен произход и защита. Тъй като носенето на декоративни „слънчеви очила“ е по-опасно от липсата на такива изобщо. За това се доверете на проверени оптични магазини, където ще получите сертификат за качество и произход, както и консултация от опитни специалисти. Най-важното условие за едни предпазни слънчеви очила е тяхната 100% ултравиолетова защита (до 400nm). Но в дневната светлина се съдържа и т.нар „синьо-виолетова светлина“, чиято радиация и вреда върху ретината е не по-малка от тази на ултравиолетовите лъчи. Някои производители на детски слънчеви очила включват и такъв филтър в техните стъкла.

По отношение на затъмнението, то се категоризира в степени от 0 до 4. За градски условия е достъчна трета категория, докато за плаж и планина е препоръчителна четвърта, както и стъклата да бъдат поляризиращи. Поляризацията е екстра към стъклата, която носи допълнителен комфорт като намалява отразяването на светлината от хоризонтални повърхности, но не е определящ фактор при защитата на детските очи.

Добре е да се спрем на леки, гъвкави и устойчиви на натиск рамки и стъкла. Повечето от марките предлагащи детски модели се съобразяват с тези характеристики.

Да не забравяме и децата, носещи очила за корекция на зрението! Независимо дали очилата им са със стандартни бели (неоцветени) стъкла или са с фотосоларен ефект, ултравиолетовата защита е задължителна. Вече се предлагат и рамки с допълнителен магнитен клип, който има ефекта на слънчеви очила или друга възможност е да се изработят очила с постоянно затъмнени стъкла с корекция, които да изглеждат напълно като слънчеви.

Други предимства на слънчевите очила, освен предпазването от UV лъчите са и защитата от прах, замърсявания и механични въздействия на очите, които са неизменна част от играта на детската площадка, плажа или в планината.

И да не забравяме всеки път, когато излизаме навън и взимаме слънчевите си очила със себе си, да проверим дали и тези на детето ни са с нас. Нека превърнем носенето на слънчеви очила в един от добрите навици на нашите деца. Радвайте се на слънчевите лъчи в умерени дози и с подходящата защита.

Вижте специалното предложение, което Grand Optics и Joy Optics са подготвили за децата до 17 юни тук: https://joyoptics.bg/bg/promocii/promocii#35-na-vsichki-detski-produkti

 

Материалът е подготвен от Grand Optics & Joy Optics.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *