Как да се погрижим за очите си през есента

Влияе ли сезонът върху здравето на очите ви?  

Слънчевите очила са задължителен аксесоар, когато сте на открито през лятото, както и през зимата, когато отблясъците от снега могат да предизвикат заслепяване, а суровият вятър и ниските температури – неприятна сухота, прекомерно сълзене или дори промени в зрението ви. Това, което може би не знаете е, че е също толкова важно да защитите очите си и през есента.

Fall_Coffee_eyeglasses

Какви предизвикателства носи есента?

Алергените могат да причинят проблеми с очите през есента, особено когато прекарваме повече време на закрито. Те могат да са предизвикани от различни фактори – мухъл, плесен, прах или домашнилюбимци.

Слънцето все още е опасност, дори и да не е толкова ярко, колкото през лятото. Ултравиолетовите лъчи преминават през облаците и са също толкова вредни, колкото през останалата част на годината, затова носенето на слънчеви очила е най-добрият начин да предпазите очите си от проблеми със зрението.

Есенното време се отличава с по-хладен въздух и по-ниска влажност, което също може да причини сухота в очите, въпреки че не е толкова студено, колкото през зимата. Нещо повече, отоплителните уреди също изсушават въздуха в офиса и вкъщи. Съветът ни е да използвате изкуствени сълзи, за да поддържате очите си влажни, но също така да проветрявате редовно помещенията и да поддържате умерена температура в затворените пространства.

 

Pumpkin

 

Добрата новина е, че заедно с опасностите, есента предлага и много здравословни продукти, съдържащи хранителни вещества, които могат да ви помогнат да защитите зрението си. Това е чудесен момент да се насладите на плодове и зеленчуци като ябълки, круши, нар, тиква, ряпа и карфиол, които съдържат здравословни за очите антиоксиданти.

Най-добрият начин да се погрижите за очите си е като редовно посещавате специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *