Какви са предимствата на различните цветове стъкла на слънчевите очила?

Пролетта е тук. Слънчевите лъчи стават все по-ярки и с нетърпение очакваме да се отдадем на забавните дейности на открито. Слънчевите очила с цветни стъкла са моден аксесоар, с който внасяме закачлив акцент във визията си, но тяхната основна задача е да помогнат за филтриране на светлината.

Някои нюанси на стъклата подобряват цветовете, правейки ги да изглеждат по-живи, а други помагат за намаляване на отблясъците, блокиране на светлината и дори подобряване на зрителната острота.  Всеки цвят предоставя различни предимства, като целта е подобряване на възприятието за дълбочина и намаляване умората на очите. Когато избирате очила с цветни лещи, не забравяйте да вземете предвид начина си на живот и при какви условия ще ги носите.

Цветът на стъклата на слънчевите очила не е индикатор за нивото на защита от вредното влияние на UV слънчевите лъчи, но той има значение за цветовите възприятия.

Различните цветове са подходящи за подобряване на зрението при определени условия и дейности, затова ви представяме какви са предимствата на всеки от тях.

 

Зелени лещи

Осигуряват контраст при средна до ярка слънчеви светлина. Те намаляват отблясъците и напрежението на очите като същевременнo запазват цвета на предметите. Зеленият нюанс на стъклата е подходящ за спортни дейности на открито, като например голф и тенис, както и за ежедневно носене.

Сиви лещи

Този неутрален цвят е подходящ както за средна, така и за ярка светлина. Колкото е по-тъмен нюансът на стъклото, толкова е по-малко ще бъдете заслепени от слънцето. Много тъмните лещи могат да се използват например при морски риболов или планинско катерене. По-светлите сиви лещи, с категория на затъмняване 2 и 3, са подходящи както в облачни, така и в слънчеви дни, осигурявайки комфорт за очите. Това ги прави чудесни за универсална употреба в градски условия, както и шофиране.

 

 

Сини или лилави лещи

Слънчевите очила със сини или лилави стъкла предоставят по-добро възприемане на цветовете, както и по-ясно виждане на контурите около обектите. Предлагат 100% защита на очите, независимо от по-светлия цвят на лещата. Подходящи са както в слънчеви дни, така и за при мъгливо време.

 

 

Червени или розови лещи

Червените и розовите слънчеви очила блокират синия спектър на светлина, така те помагат за подобряване на видимостта при шофиране, като същевременно намаляват напрежението на очите. Освен това, помагат за увеличаване дълбочината на полето и за подобряване видимостта на детайлите. Това ги прави подходящи за носене по време на различни спортни дейности, като например каране на ски.

 

 

Жълти, оранжеви или златисти лещи

Слънчеви очила със светли лещи като жълто, оранжево и златисто са подходящи за използване при условия на умерено до ниско ниво на светлина. Те осигуряват отлично възприемане на дълбочината, също така подобряват видимостта на обектите, катo правят заобикалящата среда по-ярка и блокират синята светлина. Въпреки това могат да изкривят цвета.

 

 

Кехлибарени или кафяви лещи

Този нюанс подобрява видимостта в облачните дни като прави обектите малко по-светли. Можете да ги носите по време на дейности като голф или бейзбол, където трябва да различите малки предмети от разстояние. Кехлибарените лещи също така успокояват очите при слънчеви условия и засилват контраста на фона на зелените пейзажи и синьото небе.

 

 

Ако планирате да закупите слънчеви очила с цветни лещи, вземете под внимание най-вече в какви условия ще ги използвате, за да направите правилния избор и да се чувствате комфортно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *