Кажи “Не” на UV-лъчението

Кажи “Не” на UV-лъчението: Ето защо е толкова важно да носиш очила със стъкла, които те предпазват!

Така жадуваното лято е в разгара си и сме сигурни, че вече си се втурнала в търсене на най-добрите продукти, с които да защитиш лицето, тялото и косата от вредните лъчи на жаркото слънце. Но не забравяш ли нещо? Очите ти също имат нужда от специална протекция!

Преди да се спреш на конкретен продукт обаче, е добрe да осъзнаеш колко вредна е наистина ултравиолетовата светлина, възприемана като основен фактор за развитието на рак на кожата и други сериозни проблеми, свързани с очите. UV лъчението е късовълнова електромагнитна радиация с висока енергия, която до голяма степен е невидима за човешкото око. Въпреки факта, че не можем да я видим, тя достига до нас, до кожата и очите ни и дава своето отражение, най-вече отразявайки се в различни повърхности (стъклените сгради в града или около водните басейни). Окото ни е единственият вътрешен орган, директно изложен на UV лъчи.

И макар от една страна ние да се нуждаем от тези лъчи, тъй като те спомагат за образуването на витамин D, който е отговорен за усвояването на калция и фосфора в костите и така ни предпазва от рахит, те могат да нанесат и доста сериозни вреди. В случай, че това лъчение е твърде силно, започват да се увреждат клетките, колагеновите влакна, роговицата, ретината, появява се досадното главоболие и може да се предизвикат доста по-сериозни здравословни състояния (хронична мигрена, катаракта, глаукома и меланома (на окото), също и карцинома (рак на клепача или кожата около окото).

А ето и 4 от най-разпространените митове, в които е време да спреш да вярваш!

Не е необходимо да предпазваме очите си рано сутрин и късно следобед

Чувала си, че слънцето е най-силно в часовия диапазон 11-15 часа и че именно тогава трябва да се пазиш, да нанасяш слънцезащитен продукт и по възможност да стоиш на сянка. Това обаче, не означава в никакъв случай, че можеш да си позволиш да забравиш да предпазваш очите си, докато се печеш на плажа или просто си навън. Имай предвид, че именно сутрин и следобяд количеството на UV светлината и съответно невидимите лъчи е най-голямо, което значи, че очите ти са изложени на риск.

Oчилата с тъмни стъкла са най-сигурни

Тук не говорим за дебелите пуловери през зимата, които със сигурност те изолират и топлят от студа, така че може да бъдеш сигурна, че в това популярно твърдение няма никаква истина! Запомни, че нивото на защитата при очилата се определя от масата и изработката на материала и покритието на лещите, не и от конкретния цвят.

Очилата, които те предпазват от UV са необходим аксесоар само през лятото

Ще те попитаме нещо – нанасяш ли ежедневен крем с фактор на лицето си през зимата? Тогава защо да не защитиш и очите си от вредните лъчи през този сезон? Това, че температурите са по-ниски, не означава, че няма риск за тях. UV радиацията е налице през целия ден, всеки един ден от годината, дори и в облачните и дъждовни дни, когато няма и следа от слънцето. Нейното влияение е ясно изразено при пречупването и отразяването на светлината в снега или пък в облаците, които пропускат изключително добре именно онези най-невидими, но вредни лъчи.

Цената е единственият определящ фактор

Често при избора на поредните очила повечето хора спестяват, без да осъзнават, че правят този компромис за сметка на здравето си. Не казваме да направиш обратното и да си купиш най-скъпите рамки и стъкла. Единственото задължително нещо, за което трябва да следиш, е дали конкретно избрания от теб чифт предлага 100% ултравиолетова защита от UV лъчите (до 400 nm, препоръчвани от здравните организации).

Как обаче да разбереш, че моделът, който си си харесала, наистина е качествен?

За съжаление, пазарът у нас буквално е залят с ментета, които реално не предпазват очите ни, тъй като нямат задължителната защита, от която се нуждаят очите ни. Затова е добре винаги, когато ти се наложи да си купиш нови очила да следиш за два фактора от изключително важно значение за здравето на единствения вътрешен орган от тялото ти, който е изложен на пряката ултравиолетова радиация.

  • Имай предвид, че в продуктите, при които защитата от UV (частична или пълна) е само в покритието, то с времето защитата за очите намалява. Съвършената UV защита е тази, която филтрира всяка вредна слънчева радиация под 400 nm (ето защо това е изписано на рамката на наистина качествените очила, а при безцветните стъкла е добре да се измери UV пропускливостта). Няма да сгрешиш, ако в оптиката попитате за тест със специализирана апаратура, където чрез лампа, която измерва на момента пропускливостта на UV лъчите, както и такава, която определя диапазона на синия светлинен спектър на видимите лъчи, би могла да видиш нагледно какво купуваш.

 

Идеята е да разбереш какъв процент от тази светлина се филтрира от стъклата, като идеалният вариант е 100%, но при по-обикновена леща е възможно да бъдe и 75%. Не забравяй да предпазиш и най-малките – техните очички и кожа около тях са особено чувствителни, що се отнася до защита от слънчевите лъчи. Макар да обожават да играят навън и да не искат да излизат от водата по време на лятната ви почивка, изгради у тях навика винаги да носят очила с UV защитни стъкла и шапка. А когато избираш подходящия модел, забрави за “сладките очила от уличната сергия” и се насочи към оригинални стъкла, като отново обърнеш внимание на защитата чрез UV-тестер.

  • Следи и за друг важен маркер – „CE“, който означава, че очилата са преминали през различни тестове и отговарят на европейските изисквания.

Тук е видеото

За да не си създаваш наистина излишни главоболия и маскимално да се насладиш на предстоящите дни, изпълнени с прилючения и емоции, ти препоръчваме да се довериш на съвършенството в оптичния бранш – немската компания ZEISS! Иновативни и стараещи се винаги да предлагат висок стандарт в обслужването, използвайки най-новите технологии и техники за измерване, гарантиращи качество и прецизност при производството на всяка леща, те създадоха новите безцветни стъкла с UV Protect технология. Нейното основно предимство е, че докато по-голямата част от стъклата предлагат само частична защита на очите от самото им покритие, прозрачните лещи на ZEISS гарантират пълна UV защита до ниво от 400 nm!

Ще откриете белите стъкла ZEISS с UV Protect Technology в оптики ZEISS VISION CENTER, GRAND OPTICS, JOY OPTICS, KID OPTIC.

За повече информация попитайте в оптиката.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *