Какво трябва да знаете, преди да поръчате диоптрични очила онлайн?

Когато дойде времето да закупите нов чифт диоптрични  очила, вероятно първото, за което се сещате е оптичен магазин и посещение в лекарски кабинет, където да ви бъде направен очен преглед. Този процес, често отнема не малко време и ресурси. Но днес вече бихте могли, лесно и бързо да поръчате очила онлайн. Основното тук е, да знаете от какво се нуждаете и на какво да обърнете внимание когато започне процеса.

Ето и кои са важните неща при закупуване на оптични продукти в интернет.

Рецепта

Първият етап в избора на очила онлайн е набавянето на рецепта.  За да имате такава е необходимо да посетите офталмолог. Този процес няма как да бъде дигитализиран, тъй като всеки преглед е субективен и строго индивидуален.
В рецептата се наблюдават няколко полета, в които са въведени различни стойности. Затова ще обърнем внимание на всяка една от тях.

Диоптрични стойности

Това е стойността, която се изписва в първата колона на рецепта и показва вашата сферична корекция. Тя е с положителен или отрицателен знак. От тези данни се разбира дали имате късогледство или далекогледство. Графата е озаглавена SPH.

sph

Цилиндрична стойност ( CYL )

Този показател индикира наличието на астигматизъм. Това е вид корекция, която притежават голям процент от населението. Тя е със сходно изписване както сферичната. Отбелязва се във втората колона на вашата рецепта за очила. По- особеното при астигматичната корекция е наличието на градус към посочените цифри. Това е допълнение, което е важно за изработката на вашите очила. Изписва се в графата озаглавена AXIS ( AX ).

cyl axis

Пупилна дистанция ( PD )

Пупилната дистанция, срещана още като междузенично разстоянието, се измерва в милиметри. Това е пространството между двата центъра на зениците. То е индивидуално за всеки потребител. По него се центрират диоптричните стъкла. Така след като се изработят очилата, оптичният център на стъклото, съвпада с центъра на зеницата ви.

pd

Прегледа в очен кабинет започва с компютърен тест, които се извършва от авторефрактометър. Апаратът позволява обективно изследване на рефракцията (пречупвателна сила) на окото. Скринингът с авторефрактометър дава добра предварителна оценка на зрителната острота. От устройството  се разпечатва бележка, която често се прикрепя към крайната рецепта.

Важно е да отбележим, че стойностите от тази разпечатка, не отговарят на финалната рецепта от очния преглед. Затова при попълването на данните в онлайн поръчката за очила вписвайте цифрите от медицинската рецепта.

авторефрактометър

Върху рецептата присъства и графа ADD ( добавка)  това е така нареченият адисьон, той се добавя, в случай, че имате нужда от прогресивни очила. За момента такъв продукт не можете да бъде поръчан онлайн, тъй като той изисква взимането на специфични мерки.

След като се сдобиете с рецепта  може да преминете към втория етап от покупката, а именно избора на рамка и стъкла.

Повече по темата може да откриете в статията: Как да изберете диоптрична рамка и стъкла онлайн?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *