Back to Work and School – как да се погрижим за детското зрение?

Готови ли сте за новата учебна година? Ако вече сте подготвили учебници, тетрадки и раница, добре е да се погрижите и за очите на вашето дете преди предстоящото по-голямо натоварване пред учебниците и екрана на компютъра.

През последните години нараства степента на развитие на миопията (късогледството) при децата.  При около 60% от тях този проблем се развива още в училищна възраст и нараства в периода от 6 до 16 години.

Начинът на живот е сред основните фактори за този бърз растеж. Дигиталните устройства, които са неотменна част от съвременното ежедневие, са привлекателни и за децата от най-ранна възраст. Те прекарват повече време пред екраните, отколкото в игри на открито.

 

Какво е късогледство или т.нар. миопия?

При късогледство се виждат ясно предмети в близост, например при четене на книга или гледане на телефона, но обектите, които са по-далеч се виждат размазано.

При децата миопията се причинява най-често от прекалено бърз растеж на очната ябълка, както и ако той продължава след 10-12-годишна възраст. Разбира се причините могат се крият в определени генетични характеристики или фактори от околната среда.

Превенция и грижа

Неконтролираното прогресиране на миопията може да доведе до психологически и социални последици, но преди всичко високото късогледство може да причини заболявания като глаукома, катаракта, макулна дегенерация и отлепване на ретината. Превенцията и контролът са от изключително значение при децата, затова е добре да посещават очен кабинет поне веднъж годишно. Рискът от късогледство при децата може да се оцени предварително, като се има предвид дали родителите са с миопия. Той е три пъти по-голям, когато единият родител е късоглед и шест пъти по-висок, ако и двамата са имат този проблем със зрението.

Доказано е, че недостатъчното или свръх коригираното зрение (носене на неподходящи очила или липса на очила, когато те са необходими) предизвиква появата и ускорява прогресията на късогледство.

Как да се погрижим за зрението на децата?

Специалистите съветват малчуганите да ограничат часовете пред таблети и смартфони. Правилната стойка пред компютъра, както и почивката на очите на всеки 20 минути са много важни за доброто зрение. Четенето на книги и подготвянето на домашните трябва да се редува с прекарване на повече време на открито. Учениците, които често използват цифровите устройства за учене, могат да използват очила, които предпазват от синята светлина.

До края на септември можете да се възползвате от безплатни скрининги на очите за деца и възрастни във вериги оптики Grand Optics, Joy Optics и OptissimO. Оптиките в цялата страна предлагат специални промо пакети за детски очила, очила за компютър с антирефлексно покритие и със защита от вредното влияние на синята светлина, както и прогресивни очила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *