Открийте свободата и ползите от носенето на контактни лещи

Контактните лещи са фини гелоподобни структури, които прилягат към повърхността на окото.  Контактните лещи са алтернатива на очилата. Те осигуряват удобство  при практикуването на определени дейности като спорт и някои професии (актьори, военни) и др.

Днес контактните лещи се предлагат в богато разнообразие и дизайн, така че при правилна употреба осигуряват отлично зрение и комфорт.

Меките контактни лещи се изработват от органичен материал. Тези лещи позволяват преминаване на кислорода и хранителните вещества през слъзния филм до предната повърхност на роговицата.

Ако слагате лещи за първи път, ето няколко съвета, които ще ви бъдат от полза:

Поставяне – уверете се, че сте измили ръцете си добре, преди да пристъпите към поставянето на контактните лещи. Избягвайте ползването на ароматизирани сапуни, те могат да се задържат на повърхността на лещата, да попаднат в окото и да предизвикат дразнене и зачервяване. За да избегнете объркване на лещите, създайте си навик да започвате винаги с дясното око.

Внимателно разклатете контейнера за съхранение, за да избегнете залепване на лещата и нежно я извадете. Не търкайте с пръст, за да не я повредите.

Плъзнете лещата в дланта на ръката си и я изплакнете обилно с чист разтвор.

Поставете лещата на върха на показалеца, който е хубаво предварително да подсушите.

Уверете се, че лещата не се е обърнала. Това става, като я поставите на показалеца и гледате дали следва естествената си сферична форма.

С пръстите на другата ръка хванете горната част на клепача и разтворете окото.

Сложете лещата в окото си докато гледате нагоре или напред. Можете също да я поставите върху бялата част на окото в близост до ухото.

Внимателно затворете окото, направете с очи пълен кръг, за да помогнете на лещата да заеме правилна позиция и след това премигнете няколко пъти.

Погледнете се в огледалото, за да се уверите, че лещата е в центъра на окото. Ако е така трябва да виждате ясно и лещата да не ви дразни.

4

Сваляне – за да свалите лещата, погледнете нагоре или настрани и с пръст я дръпнете в долната част на клепача. Внимателно хванете лещата с палец и показалец и я свалете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *