Как да съхраним доброто си зрение възможно най-дълго?

Знаете ли, че с очите си получаваме 80% от информацията за заобикалящата ни среда?

Те са най-ценният ни сетивен орган. И едновременно с това най-натоварения. Oчите са вторият най-сложен орган в човешкото тяло след мозъка.

Преуморените очи са често срещан проблем. Най-широко разпространените причини, които довеждат до преумора на очите са прекар­ването на дълги часове на изкуствена или лоша светлина, продължителното четене или работа на компютър, ежедневният стрес, неправилно предписаните очила, замърсяването и др.

Често поради тези фактори преумората на очите е последвана от чувство на напрегнатост и стег­натост около очите, трудност при фокусиране­то и концентрацията, както и главоболие.

Какво можем да направим, за да ги предпазим и съхраним доброто си зрение възможно най-дълго?

  • Проверявайте редовно вашето зрение. Посещавайте очен лекар поне веднъж годишно. Ако имате нужда от корекция на зрението, офталмологът ще ви изпише рецепта за очила на база вашите диоптри и съобразявайки се с вашите ежедневни зрителни потребности.
  • Носете подходящите слънчеви очила. Те отдавна не са само аксесоар и модна прищявка! Продължителното излагане на интензивна слънчева светлина уврежда очите. Това се дължи на ултравиолетовите лъчи, невидими за човешкото око. Слънчевите очила трябва задължително да имат UV защита, а по възможност и поляризация. Ако имате диоптър за далеч, постоянно оцветените диоптрични стъкла са отлично решение за вас.Те също имат слънчеви филтри, които ви осигуряват комфорт и UV защита. Те могат да бъдат изработени в цвят по ваш избор и са подходящи за монтиране както на диоптрична рамка, така и на слънчеви очила.
  • Правете чести почивки при работа с компютър. На всеки 20 минути отдалечавайте поглед от монитора. По възможност излезте на открито и позволете на очите да си починат на естествена светлина и да „вземат“ малко кислород. Дори да нямате диоптър, се препоръчва при работа с компютър и мобилни устройства да имате очила с антирефлексни стъкла. Антирефлексното покритие се нанася като защитен слой върху стъклото и предпазва окото от вредните излъчвания на мониторите. Обикновено антирефлексът има лек син или зелен оттенък, който е едва забележим. Това е добра превенция за да съхраните зрението си възможно най-дълго.
  • Ако шофирате правилно изписаните очила са от съществено значение за добро зрение и по-малко инциденти на пътя. За шофьорите, които носят диоптрични очила се препоръчва винаги в колата да имат резервен чифт. Това е задължително изискване в страни като Франция, Испания и Швейцария. В България все още не е въведен подобен закон, но с оглед на безопасното шофиране е разумно да имате резервен чифт, за да може да продължите пътя си спокойно ако счупите или изгубите основния чифт очила.

 

Save

Save

Save

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *