Как да се погрижим за очите си през лятото?

Лятото е в разгара си, както и забавленията на открито. Независимо дали сте край басейна, на морския бряг или на разходка в парка, важно е да не забравяте за безопасността на очите си.

За да се наслаждавате на спокойна ваканция, споделяме няколко полезни съвета.

Слънчевите очила са задължителни

Сигурни сме, че знаете, че не трябва да излизате без любимите си слънчеви очила, не само през слънчевите летни дни, но е важно да ги носите през цялата година. От съществено значение при изборът да се уверите, че очилата ще ви осигурят 100% ултравиолетова (UV) защита. Не забравяйте, че слънчевите лъчи могат да преминат през мъгла и облаци, затова ги носете през целия ден, когато сте навън.

 

Поддържайте очите си хидратирани

Когато прекарвате време на открито, топлината и сухият вятър могат да раздразнят очите ви и да причинят състояние, наречено сухо око. Още по-голям риск има, ако носите контактни лещи или страдате от сезонни алергии. За да поддържате влажни очите си, можете да използвате капки изкуствена сълза.

Носете очила за плуване

Басейните често са замърсени с бактерии и микроорганизми. Рисковано е да носите контактни лещи по време на плуване, тъй като организмите могат да проникнат под тях и да причинят инфекция. Солената морска вода също е неблагоприятна за очите и може да доведе до възпаление. Използвайте очила за плуване, за да избегнете подобни ситуации или напръскайте очите си с прясна вода, след като излезете от басейна или морето.

Дръжте далеч слънцезащитния крем от очите си

Използването на слънцезащитна козметика е задължително, когато сте изложени под слънчевите лъчи, но внимавайте, когато я нанасяте и избягвайте зоната около очите. Бъдете предпазливи и със спрейовете против насекоми да не попаднат в очите ви.

Хранете се здравословно

Лятото е благодатен сезон за здравословно хранене при големия избор на плодове и зеленчуци. Те са чудесен източник на здравословни хранителни вещества за очите. Включете в менюто си домати, тиквички, зелени чушки, пъпеш и праскови. Омега-3 мастните киселини също са полезни за очите ви, така че не забравяйте да ядете семена и ядки. Пийте много вода през лятото. Дехидратацията причинява напрежение на очите, което от своя страна може да доведе до замъглено зрение и главоболие.

Редовни очни прегледи

Посещавайте редовно вашия очен лекар, за да се радвате на добро зрение през цялата година. Профилактиката е изключително важна за ранна диагностика на проблеми.

И най-важното, осигурете си приятни емоции и добро настроение. Лятото е тук!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *