Алергичните конюнктивити при деца – как да ги познаем и как да реагираме?

С идването на пролетния сезон зачестяват и някои заболявания. Едни от тях са алергичните конюнктивити. По нашите ширини са характерни острият атопичен конюнктивит, сезонният и годишният алергичен конюнктивит. Децата са тези, които са по-често засегнати и с настъпване на пролетта родителите се сблъскват с този проблем. Тази сезонност е обусловена предимно от полените, които са най-честият алерген предизвикващ алергичните конюнктивити, но не на последно място са и по-силните слънчеви лъчи, които допълнително потенцират симптоматиката.       Други алергени могат да бъдат широка гама от препарати както и прах.

Симптомите са разнообразни и в различна комбинация, но водещият е сърбежът, който по-малките деца изразяват чрез постоянно търкане на очите или учестено мигане.Тъй като децата се затрудняват да обяснят какво точно усещат, те казват че имат болки в очите. Допълнителни симптоми могат да бъдат периодично зачервяване на очите, по-често в следобедните часове, сълзене, засилена чувствителност към слънчевата светлина (фотофобия), подуване и зачервяване на клепачите. В някои случаи алергичният конюнктивит е допълнен от алергичен ринит изявяващ се с воднист секрет от носа и сърбежи.

Какво да предприемат родителите? При най-начална проява на гореизоброените симптоми могат да започнат с изкуствени сълзи, които биха смекчили оплакванията. Добре е да бъде установен алергенът и да бъде изолиран контактът с него, но когато това са полените на практика няма как да се изпълни ефективно. Слънчевите очила могат да помогнат за по-рядкото възникване на алергичните конюнктивити, като децата могат да ги ползват още в първия момент, в който са достатъчно големи, за да не ги свалят сами от главата си – на около 2-3 годишна възраст. За целта очилата трябва да са със сто процентова УВ защита. Слънцезащитата има най-добър ефект при хората с по-светъл фенотип – светла кожа, коса и очи,  тъй като те са податливи на дразнене от слънчевите лъчи.

Ако все пак симптоматиката не отшумява и дори се влошава, е редно да се потърси мнение на офталмолог,  препоръчително, който е по-тясно запознат с характера на детската патология в очните болести. Обикновено алергичните конюнктивити се купират с кортикостероидни препарати, което допълнително притеснява родителите. Тези притеснения са излишни, тъй като препаратите се използват локално и в много ниска концентрация, поради което не могат да доведат до нежеланите странични ефекти като при системно приложение.

 

Материалът е подготвен от д-р Стефан Драгоев

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *